Skip to main content

Drupal 7 niet meer ondersteund vanaf eind 2022: wat nu?

Ruben Vancoille Ruben Vancoille
17 Januari 2020
leestijd: 7 min

Drupal 7, het CMS dat het levenslicht zag in januari 2011, wordt vanaf november 2022 niet langer ondersteund. We noemen dat een end-of-life (EOL), maar dat hoeft niet zo dramatisch te zijn als het klinkt.

Drupal end-of-life 2021

Wat betekent de end-of-life van Drupal 7?

End-of-life wil zeggen dat een versie van een product (in dit geval: versie 7) geen verdere officiële updates of ondersteuning meer krijgt. Er worden geen nieuwe functionaliteiten toegevoegd, fouten worden niet meer aangepast en er worden geen security updates meer uitgebracht door het Drupal Security Team. Echter geen reden tot paniek: je Drupal 7-website zal na november 2022 niet stoppen met werken. 

Echter geen reden tot paniek: je Drupal 7-website zal na november 2022 niet stoppen met werken. 

Waarom zou ik dan upgraden?

Nieuwe modules die door de community aangeleverd worden, zullen schaars worden en bestaande modules krijgen nagenoeg geen updates meer. Dit betekent dat recente technologieën of functionaliteiten niet meer geïmplementeerd kunnen worden, aangezien ze simpelweg niet meer voor handen zijn in je Drupal 7-omgeving.

Bovendien wil je een zo veilig en performant mogelijke website garanderen aan je bezoekers. Die garantie vervalt als je website niet meer volgens de meest recente technieken en ontwikkelingen werkt: niet alleen veiligheidsupdates zijn belangrijk, ook de onderliggende infrastructuur dient up-to-date te zijn. Je website steunt op PHP, waarvoor eveneens een end-of-life cyclus geldt. We kunnen ervan uitgaan dat wanneer Drupal 7 end-of-life gaat, tegelijk PHP versie 7.3 uitgefaseerd wordt.

Tijdig je tools en infrastructuur vernieuwen is dus een must. Daarom levert Astrix maintenance-pakketten om je Drupal-website en de bijhorende hosting altijd te voorzien van de laatste security updates. 

Twig, Symfony en Composer

Drupal 8 dan maar?

In 2015 bracht Drupal versie 8 uit. Deze release bracht het contentmanagementsysteem “off the island”: de basis werd nu gevormd door gebruik te maken van bestaande technologieën en technieken, en een betere ondersteuning daarvan. We denken hierbij aan pakketbeheerprogramma Composer, het Symfony PHP-Framework en Twig, een sjabloon-engine voor PHP. Deze ingrijpende verandering wierp z’n vruchten af. Drupal werd moderner en robuuster, mede dankzij grote communities rond o.a. Symfony die zorgden voor extra ondersteuning.

Vier jaar later staat ook Drupal 8 op een kruispunt: het baseert zich op Symfony 3, een framework dat end-of-life gaat in november 2021. Er wordt terecht gekozen om de upgrade naar Symfony 4 niet binnen Drupal 8 te laten plaatsvinden, maar om dit op te nemen in Drupal 9. Kort door de bocht impliceert deze keuze wel dat iedereen tegen november 2022 best overgestapt is naar Drupal 9.  

De stap van Drupal 8 naar 9 is veel kleiner dan die van Drupal 7 naar 8.

Overstap naar Drupal 9

Gelukkig bracht – naast de vele nieuwe features en verbeteringen – Drupal 8 ook de basisfundamenten om een upgrade naar Drupal 9 eenvoudiger maken. De stap van Drupal 8 naar 9 is veel kleiner en minder omslachtig dan die van Drupal 7 naar 8. Zo is het nu bijvoorbeeld al mogelijk om je Drupal 8-website voor te bereiden op de overstap naar Drupal 9. Alle websites, modules en extra code eigen aan je website kunnen vandaag al “Drupal 9 ready” gemaakt worden. 

Een overstap naar Drupal 8 is dus sowieso de juiste stap. Bij Astrix houden we de release van Drupal 9 in het achterhoofd bij de ontwikkeling van nieuwe websites zodat we een uiteindelijke switch op een efficiënte en budgetvriendelijke manier kunnen doorvoeren.

Wacht niet langer!

Draait jouw website op Drupal 7? Contacteer Astrix voor een gratis doorlichting!

Contacteer Yannick van Astrix Agency

een nieuw project, een goed idee
of gewoon zin in een babbel?