Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kies je het juiste CMS voor jouw website?

17 april 2019
Leestijd: 7min

Drupal, WordPress en Joomla zijn de meest gekende, maar het CMS-aanbod reikt veel verder dan die drie. Eerder gaven we al mee waarom astrix voor het Belgische Drupal kiest. Hoe je bepaalt welk contentmanagementsysteem het meest geschikt is voor jouw website? We overlopen enkele belangrijke factoren.

Hoe kies je het juiste CMS voor jouw website?

Wat is een CMS-systeem?

Een CMS of Content Management System kan je zien als het behind-the-scenes gedeelte van je website of blog. De applicatie dient, zoals de naam al weggeeft, om content te creëren en op te slaan. Vanuit deze basis kan je zonder al te veel kennis van HTML of codetaal de inhoud van je website beheren.

Keuzestress

Het is onmogelijk om alle CMS’en – er zijn zo’n 100 opensourcesystemen – met elkaar te vergelijken. Het goede nieuws is dat de meeste daarvan standaard responsive designs ondersteunen en zoekmachinevriendelijk zijn. WordPress neemt met 60% het grootste marktaandeel in. Logisch: heel wat kleine blogs kiezen voor deze eenvoudige oplossing met gebruiksklare templates en plug-ins. Drupal en Joomla zijn met hun flexibele bouwstenen dan weer de betere keuze voor complexe websites. Een nieuw e-commerceproject? Met PrestaShop bouw je makkelijk webshops op maat.

Bij het maken van een systeemkeuze, stel je je dus best eerst de vraag: waarvoor moet het CMS dienen?

De 3 sleutelfactoren

Functionaliteit
Bij het maken van een systeemkeuze, stel je je dus best eerst de vraag: waarvoor moet het CMS dienen? Is je droomwebsite een one-page visitekaartje of bestaat hij uit honderden pagina’s? Zoek je ondersteuning voor je blog en social media, een webshop of een statisch online forum? Voor elke soort website bestaat er een geschikte CMS.

Gebruiksvriendelijkheid
Denk ook even na over wie het vaakst gebruik zal maken van het CMS-systeem. Beheer je zelf de content van je website of heb je een volledig team redacteurs dat de input verzorgt? Hoe meer mensen de applicatie gebruiken, hoe meer aandacht je best besteed aan gebruiksvriendelijkheid. De ene CMS is al intuïtiever dan de andere. Zo is de ‘back-office’ van WordPress iets overzichtelijker voor non-technici dan die van bijvoorbeeld Joomla.

Ondersteuning
Populaire CMS’en zijn meestal gekoppeld aan een community die het systeem continu ondersteunt en verbetert. Ga vooraleer je overstapt naar een bepaalde CMS altijd even na of die een sterke achterban heeft. Merk je een bug in je website, dan is het altijd handig om terug te kunnen vallen op het advies of de ervaring van anderen. Bovendien is zo’n community belangrijk om veiligheidsredenen: meer gebruikers die een melding maken van hackproblemen betekent sneller een gepaste oplossing.

see more work

see more cases

Ook interessant

terug naar overzicht

Een nieuw project of zin in een babbel?

Contacteer astrix

Ik ga akkoord met de privacy policy.