Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom astrix voor Drupal kiest als CMS

25 maart 2019
Leestijd: 9min

Feit: 60% van de websites wereldwijd draait op WordPress. Drupal - het vaak complexer genoemde alternatief - kan rekenen op een marktaandeel van zo’n 5%. Ook astrix maakt deel uit van die kleinere groep. Waarom ons development team Drupal verkiest als CMS-systeem? It’s all about functionality.

Waarom astrix kiest voor Drupal

Laten we eerst even de belangrijkste verschillen tussen WordPress en Drupal nagaan. Want hoewel ze ook overeenkomsten hebben - beide gebruiken MySQL, zijn geschreven in PHP en zijn open source, dus vrij beschikbaar - hebben de systemen toch elk hun eigen karakter.
 

Verschillende roots
Terwijl Drupal in 2009 is ontworpen door developers voor developers, ontstond WordPress zes jaar eerder als een platform voor bloggers. Die achtergrond verklaart zowel het verschil in gebruikersaantal als in functionaliteit. Zo is Drupal gebouwd voor complexere websites en biedt het systeem meer mogelijkheden. Dat betekent ook dat er meer technische kennis en ervaring nodig zijn om ermee te kunnen werken. WordPress is eerder easy-to-use en biedt een groot aantal basistemplates. Daarom wordt het vaak verkozen door kleine bedrijven die graag een eigen website willen of om (professionele) blogs te ondersteunen.
 

Plug-ins vs. Modules
De plug-ins - zeg maar de bouwstenen - in WordPress zijn makkelijk aan te passen zonder dat je daar een developer voor nodig hebt. Modules, zoals die dan bij Drupal heten, zijn ingewikkelder en vergen wel wat knowhow om te installeren en te updaten. Dat heeft natuurlijk zijn reden: in Drupal kan je veel meer customizen. De Drupal community focust ook volledig op open integraties met externe API’s. Die zorgen ervoor dat je website makkelijker kan communiceren met andere systemen, zoals eigen applicaties. De plug-ins van WordPress zijn hier minder op gericht en staan vaak op zichzelf.

Drupal gaat verder in multisite mogelijkheden: de CMS kan duizenden pagina’s tegelijkertijd ondersteunen

Multisite mogelijkheden
Daarnaast gaat Drupal verder in multisite mogelijkheden: de CMS kan duizenden pagina’s tegelijkertijd ondersteunen. Hierdoor kan je eenvoudig een netwerk van meerdere websites beheren vanuit eenzelfde platform. Als admin hoef je dan niet telkens te switchen van site naar site, maar kan je gewoon één keer inloggen en de content van al je websites managen. Dit is met WordPress ook mogelijk, maar minder evident aangezien niet alle plug-ins goed werken op een multisite netwerk.
 

Veiligheid
Een laatste, niet te verwaarlozen onderscheid is veiligheid. Niet dat we WordPress onveilig willen noemen, maar aangezien het systeem minder complex is, is het logischerwijs toegankelijker voor hackers. Zowel WordPress als Drupal hebben wel een vast team dat de veiligheid van beide systemen continu controleert en de nodige beveiligingsupdates doorvoert. Nog belangrijk om melden is dat Drupal even geleden de overstap maakte van Drupal 7 naar Drupal 8. De community zal zich daarom ook steeds meer gaan focussen op die nieuwe versie. Draait jouw website nog op Drupal 7? Dan is het een goed idee om zo snel mogelijk over te schakelen, wil je de veiligheid van je website garanderen. 
 

Drupal domineert
Na deze uiteenzetting kan je vast al afleiden waarom Drupal voor ons de meest evidente keuze is. Bij astrix gaan we resoluut voor kwaliteit en maatwerk. WordPress is een mooie CMS voor kleine websites en blogs, maar Drupal domineert wanneer het gaat om een volledig aanpasbaar design. Vraagt het meer werk om een website vanaf 0 te schrijven in Drupal? Absoluut, maar zo bieden we onze klanten alle mogelijkheden. En, hoewel de complexe back-end, is Drupal na aflevering ook vrij eenvoudig te beheren door de klant zelf. Gepersonaliseerd, gebruiksvriendelijk en veilig: Drupal does the trick.

see more work

see more cases

Een nieuw project of zin in een babbel?

Contacteer astrix

Ik ga akkoord met de privacy policy.