Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe zet je als bedrijf je groene inspanningen in de kijker?

2 september 2019
Leestijd: 6min

Earth Overshoot Day, de dag waarop we door de natuurlijke grondstoffen heen zitten die de planeet op één jaar kan produceren, viel dit jaar op 29 juli – 3 dagen vroeger dan vorig jaar. Gelukkig blijft de wil om het milieu te redden aan kracht winnen, ook bij bedrijven. Dat gaat van overschakelen naar herbruikbare koffiebekers tot donaties aan het goede doel en reststromen gebruiken. Natuurlijk maak je die ecologische keuzes om je steentje bij te dragen, maar toch zou het zonde zijn als ze niet de aandacht krijgen die ze verdienen, niet?

BESIX MVO-verslag

Waarom is het belangrijk? De cijfers:

  • 46% van de consumenten vindt het belangrijk dat producten of diensten duurzaam zijn
  • 36% van de consumenten is bereid extra te betalen voor duurzame producten of diensten
  • 43% van de consumenten wantrouwt claims in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen.*

 

De cijfers spreken voor zich, vooral het laatste. ‘Ecologisch’ op je verpakking of ‘duurzaam’ op je about-page zetten, is niet langer genoeg. Je klanten verwachten dat je ook op andere manieren toont hoe jouw bedrijf zijn steentje bijdraagt. Daarom geven we in dit artikel enkele tips om je milieuvriendelijke maatregelen in de kijker te zetten.
(*bron: Gfk)

Knibbles 'n Sweets
Knibbles 'n Sweets

1. Gerecycleerd is hip!

Folders, magazines of krantjes? Go green en kies steevast voor gerecycleerd papier! Niets zegt meer “ik denk aan het milieu” dan drukwerk met een donker tintje en enkele zichtbare houtvezels. Gerecycleerd papier is niet alleen milieuvriendelijk, het is ook helemaal terug van nooit weggeweest. Het geeft een authentieke look-and-feel aan je publicatie, en is daarom steeds vaker de favoriet van bedrijven die handgemaakte producten maken en/of authenticiteit hoog in het vaandel dragen, zoals koekjesfabrikant Knibbles 'n Sweets.

2. Deel je inspanningen op social media

Hoe klein of groot je inspanning ook, op social media kan je ermee terecht. Deel feelgoodpostjes die je klanten inspireren. Gun een blik achter de schermen en toon enkele duurzaamheidsinspanningen die misschien niet zo voor de hand liggend zijn. Enkele voorbeelden:

  • je bewuste keuze voor herbruikbaar keukenmateriaal
  • een samenwerking met een lokale handelaar
  • recycleren of upcyclen van productieoverschotten
  • meegeven van restjes met medewerkers
  • partnerships met duurzame bedrijven
  • ...

Steeds meer bedrijven kiezen voor een huisstijl met een streepje groen

3. Kleur je branding met een touch of green

In tijden van extreem bewustzijn omtrent de klimaatproblematiek kiezen meerdere bedrijven ervoor de groene lijn resoluut door te trekken in hun branding. Dat kan met een letterlijke touch of green, zoals McDonalds gedaan heeft. De fastfoodketen veranderde de achtergrondkleur van hun herkenbare golden arches van rood naar groen om af te rekenen met hun negatieve imago. Uiteraard pasten ze ook meerdere duurzaamheidsingrepen toe, anders is het gewoon greenwashing. En dat laatste raden we ten strengste af als je je geloofwaardigheid wilt bewaren.

 

Als je de laatste jaren veel duurzame inspanningen gedaan hebt en/of in het verleden hebt moeten afrekenen met een negatief imago, dan doe je er goed aan om je branding, logo of zelfs naam even onder de loep te nemen

4. www.jouwwebsite.be/duurzaamheid

Sommige klanten, leveranciers en investeerders gaan actief op zoek naar jouw groene visie. Maak daarom een pagina op je website over je duurzaamheidsfilosofie. Vertel over je duurzame doelstellingen, welke inspanningen je al hebt gedaan en toon eventuele awards of onderscheidingen die je al ontvangen hebt. Lijkt makkelijk? Klopt, want simpel kan ook!

Eerste MVO-verslag Barco

5. Vat alles samen in een MVO-verslag

De beste plek om in te zoomen op je groene inspanningen, dat is het MVO-verslag. In deze publicatie bepaal je helemaal zelf hoeveel aandacht je geeft aan het groene aspect. Je vertelt je verhaal en zet je bedrijf in de kijker. Zo combineerde Besix zijn mooie bedrijfsresultaten met een milieubewuste ondernemingssfeer en koos Barco voor kleurrijke iconen en eenvoudige diagrammen.

 

Tip: Indien je het gevoel hebt dat je duurzame inspanningen te beperkt zijn om een heel verslag mee te vullen, dan kan je er ook een hoofdstuk aan wijden in je jaarverslag

Laat je inspireren door deze bedrijven:

modulyss communiceert over zijn duurzame maatregelen

modulyss en hun animatievideo over CO2-neutrale tapijttegels

Tapijttegelexpert modulyss draagt zijn steentje bij door een selectie tapijttegels CO2-neutraal te maken. Hun klanten krijgen de keuze de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie te compenseren door The Paradigm Project in Kenia te steunen. Dat is een organisatie die moderne kookvuren uitdeelt om de CO2-uitstoot en de armoede bij de Keniaanse bevolking te bestrijden. Om die mooie mogelijkheid in de kijker te zetten, liet modulyss een digitale brochure en bijhorende animatievideo maken. Zo zijn ze zeker dat hun groen initiatief niet onopgemerkt voorbijgaat.

Deceuninck en hun brochure over recycling

Ramen- en deurenfabrikant Deceuninck is al goed op weg naar een circulaire productie. Om hun impact op het milieu te beperken, heeft de West-Vlaamse onderneming als doel om jaarlijks 45.000 ton oude raam- en deurprofielen te recyclen. Deze profielen, afkomstig van zowel bedrijven als consumenten, worden via recyclage omgezet in een grondstof die van zo’n goede kwaliteit is dat ze rechtstreeks opnieuw in de productie gebruikt wordt. We maakten voor hen een brochure waarin dit recyclageproces van A tot Z uitgelegd en geïllustreerd wordt. Geen kat die niet afweet van hun groene inspanningen. Go Deceuninck!

duurzaam communiceren: de eetbare borden van Foodmaker

Foodmaker en hun eetbare borden

Sinds enkele jaren serveert gezonde restaurantketen Foodmaker zijn lekkers in niet zomaar biologisch afbreekbare borden – je kan zonder gene en maagklachten achteraf een stuk uit je bord nemen. Waarom dit zo interessant is? Deze kleine nieuwe maatregel draagt een belangrijke boodschap met zich mee, die 100% on-brand is. Het is niet alleen leuk voor de klanten, het is ook opvallend en daarom een uitermate goede PR-move. Er verschenen heel wat krantenartikels over het gebeuren, wat gratis reclame is. Mooi meegenomen!

 

Eerste hulp bij het highlighten van jouw duurzame inspanningen? Kom op consultatie bij astrix!Contacteer ons hier of via hello@astrix.be.

see more work

see more cases

Een nieuw project of zin in een babbel?

Contacteer astrix

Ik ga akkoord met de privacy policy.