Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is ESEF reporting en hoe doe je het correct?

24 augustus 2023
Leestijd: 7 min

De meeste beursgenoteerde bedrijven weten sinds enkele jaren wat ESEF tagging inhoudt. Dat het een best complexe materie is die je best niet over het hoofd ziet? Dat weten ze ook. astrix vertelt je graag alles over deze verplichte maatregel en hoe we jou als agency bijstaan in de correcte toepassing ervan.

Wat is ESEF tagging of ESEF reporting?

ESEF staat voor European Single Electronic Format, en het is een gestandaardiseerd formaat waaraan alle jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven moeten voldoen. ESEF tagging is het zodanig opmaken van de info en cijfers in je jaarverslag zodat niet alleen je stakeholders, maar ook computers en softwareprogramma’s ze snel kunnen lezen en verwerken. Alle in Europa beursgenoteerde bedrijven zijn sinds 1 januari 2021 verplicht om het financiële deel van hun jaarrapport te voorzien van ESEF-tags.

Hoe gaat ESEF tagging in zijn werk?

Super complex is het eigenlijk niet. Er wordt een speciale code toegevoegd aan de tekst van het rapport. Dat is iXBRL, of inline eXtensible Business Reporting Language. Deze opmaak zorgt ervoor dat tekst nog gewoon als tekst weergegeven wordt, maar ook als gestructureerde data waar softwareprogramma’s mee aan de slag kunnen. Die laatste kunnen bepaalde cijfers en gegevens zo makkelijker terugvinden. Het grootste deel van ESEF-reporting vindt plaats op de achtergrond, en wordt veelal uitgevoerd door de grafisch ontwerper die jouw verslag ontwerpt.

Wat zijn de voordelen van ESEF tagging?

Hoewel het verplicht is voor beursgenoteerde bedrijven, heb je ook als niet-beursgenoteerd baat bij ESEF reporting. Eerst en vooral zorgt dit gestandaardiseerd formaat voor meer toegankelijkheid van je data. Daarbij wordt ook het vergelijken van de data makkelijker, wat je verslag nog waardevoller en makkelijker te gebruiken maakt, voor aandeelhouders allerhande.

Wat is block tagging dan?

Sinds 2022 ben je ook verplicht om aan block tagging te doen. In plaats van individuele cijfers te taggen, zoals in de hoofdtekst van het rapport, is het de bedoeling bij block tagging dat je volledige tekstgedeelten in je nota’s en bijlagen markeert volgens een reeks vooraf bepaalde tags. Alle informatie in de bijlagen die overeenstemt met een specifieke tag, moeten zo aangeduid worden. Geen geschikte tag voor handen? Dan hoef je deze sectie niet te taggen.

Het vergelijken van de data wordt makkelijker, wat je verslag nog waardevoller maakt.

Hoe kan astrix helpen bij jouw ESEF tagging?

Je kan perfect zelf de ins & outs van ESEF tagging onder de knie proberen krijgen, maar je kan je ook laten bijstaan door een ervaren partner. Wij bij astrix zijn namelijk experts in ESEF reporting! Hoe we jou helpen?

1. Advies en uitleg

We vertellen je graag alles over de regels en vereisten om je financiële rapporten op de juiste manier te taggen. We helpen er mee voor te zorgen dat je rapporten aan de wettelijke eisen voldoen. Jij laat weten wat getagd moet worden, wij brengen het in orde.

2. Technische implementatie

Om je rapporten correct te taggen, heb je specifieke tools nodig. Die hebben wij in huis. Achteraf dubbelchecken we samen of alle gegevens goed én consistent zijn, zodat jij zeker bent dat alle tags correct geïmplementeerd werden.

3. Opmaak en inhoud

Naast het feit dat je gegevens correct getagd moeten worden, zorgen we er uiteraard ook voor dat je jaarverslag, MVO-rapport en/of financial report professioneel opgemaakt wordt. We implementeren je huisstijl en gieten het geheel in een aangenaam leesbaar jasje, aangevuld met grafieken, iconen en illustraties.

Hulp nodig bij je jaarverslag?

Als je het bos door de bomen niet meer ziet, of als je nog hulp kan gebruiken voor je volgende jaarrapport of MVO-verslag, dan staat astrix je graag bij. Ontdek ons jaarverslag-aanbod hier of laat je inspireren door ons werk.

 

see more work

see more cases

Ook interessant

terug naar overzicht

Een nieuw project of zin in een babbel?

Contacteer astrix

Ik ga akkoord met de privacy policy.